Opinnoissa jaksaminen

Lääketieteen opinnot ovat laajat ja ajoittain raskaat verrattuna moniin muihin oppialoihin. Opinnot ovat pitkälti pakollisia, eikä tutkinnon rakenteeseen voi itse juurikaan vaikuttaa. Siksi onkin tärkeää, että medisiinari huolehtii hyvin myös omasta terveydestään, jaksamisestaan sekä hyvinvoinnistaan. Tämä on tärkeä taito oppia myös tulevaa työelämää, potilaita ja kollegoita ajatellen.

TLK:n jäsenkyselyn mukaan lääketieteellisen opiskelijoista 5% kärsii jatkuvasti jaksamisen ongelmista ja jopa 23,4% usein. Suorittamisen kulttuuri elää vahvasti tunnollisten opiskelijoiden ja lääkärikunnan keskuudessa, eikä omista mielenterveyden ongelmista ole helppoa puhua suoraan. Ongelmiin liittyy tarpeeton määrä häpeää ja salailua, vaikka todellisuudessa tarvitsisimme avointa keskustelua muun muassa masennuksesta, jaksamisesta sekä työn ja vapaa-ajan tasapainottamisesta.

Avoimuuden lisäämiseksi TLK ry:n hyvinvointivastaavat ovat perustaneet opiskelijoille hyvinvoinnin vertaisryhmän, joka tarjoaa mahdollisuuden puhua avoimesti ja luottamuksellisesti opinnoissa jaksamisesta. Medisiinarin on tärkeä oppia tunnistamaan ylikuormittuneisuus ja jatkuvat stressitilat ja niiden hallitseminen. Vaativat opintojen vastapainoksi tarvitaan palautumisen keinoja, jotka voivat vaihdelle suuresti yksilöiden välillä. Peruspilareita palautumiseen ovat kuitenkin riittävä uni, liikunta, ravinto sekä mielekkäät harrastukset.

Yliopiston tasolla opiskelijan hyvinvointia tukevat mm. opetuskoordinaattorit ja Tampereen yliopiston opintopsykologi.Kurssikohtaiset opetuskoordinaattorit toimivat lääkisläisen apuna kunkin lukuvuoden ajan ja heidän puoleensa voi kääntyä myös terveyttä ja jaksamista koskevissa asioissa. Yliopiston opintopsykologin tavallisimmat yhteydenoton aiheet ovat stressi, ahdistuneisuus sekä kuormittavat elämäntilanteet. Näissä asioissa kannattaa kääntyä myös YTHS:n puoleen.

Stressinhallintaan ja rentoutumiseen hyviä harjoitteita voit löytää myös esim. Suomen mielenterveysseuran sivuilta.

Jokin tietty asia liittyen opiskelijan terveyteen ja jaksamiseen kiinnostaisi kovasti?

Ota rohkeasti yhteyttä TLK:n hyvinvointivastaaviin! TLK ottaa mielellään vastaan ideoita terveyttä ja jaksamista käsitteleviin tapahtumiin ja tempauksiin! Mikäli tapahtumien järjestäminen kiinnostaa, ota rohkeasti yhteyttä, niin autamme sinua järjestämään haluamasi tapahtuman!

TLK:n hyvinvointivastaavien yhteystiedot: hyvinvointivastaavat (ät) tampereenkandit.fi

YTHS

Opiskelijoiden terveydenhuoltosäätiö YTHS:n voi olla yhteydessä kaikissa terveyteen liittyvissä asioissa. Akuutit sairastumiset, keskusteluapu ja hammashoito hoituvat siis YTHS:n kautta. Toimipisteitä Tampereella on kaksi, toinen pääkampuksen kupeessa keskustassa ja toinen Hervannassa. YTHs:n yhteystiedot löydät täältä.