Journalisti valvoo sinua, medisiinari

Moreenimedian journalistiopiskelijat ovat ottaneet ainejärjestöt luuppinsa alle. Tänä syksynä sähköpostiin on tullut Tampereen yliopiston harjoittelumedian tutkivilta journalisteilta jo kolme sähköpostia, joissa on tiedusteltu niin lääkisläisten huumeidenkäyttöä, fuksitapahtumien alkoholipitoisuutta kuin TLK:n ohjeistuksia seksuaalisen häirinnän varalle. Viime keväänä lääketieteen kandidaattiseurojen puheenjohtajia puolestaan lähestyi ison mediatalon toimittaja, jolla oli lähes varmaa tietoa siitä, että lääkiksessä käytetään opiskelua tehostavia lääkkeitä tenttitulosten parantamiseksi.

Kandiseuroille tuleva haastattelupyyntötulva kertoo siitä, että yhteiskuntaa kiinnostaa yhä enemmän se, millaista kulttuuria tiedekunnissa ylläpidetään. Se on sekä hyvä että huono asia. Lääkäri on valmistuttuaan merkittävä julkisen vallan käyttäjä, jolla on pääsy sekä yhteiskunnan lääkekaapille että kansalaisen iholle. Siksi on oikein vaatia, että jo opiskeluvaiheessa lääketieteilijät osaavat suhtautua lääkkeisiin, alkoholiin ja esimerkiksi seksuaaliseen häirintään asiaankuuluvalla vakavuudella. On myös ymmärrettävää, että julkisena vahtikoirana journalisti valvoo tätä suhtautumista.

Lisääntynyt julkinen paine on osaltaan edesauttanut sitä, että esimerkiksi TLK:ssa on alettu kiinnittää yhä enemmän toiminnan yhdenvertaisuuteen ja päihteiden maltilliseen käyttöön. On tehty toimintaohjeita seksuaalisen häirinnän varalle ja ravisteltu vanhoja perinteitä. Linja on tiukentunut huomattavasti menneistä vuosista, ja hyvä niin.

Toisaalta välillä tuntuu, että lääketieteilijöitä koskevassa uutisoinnissa unohtuu kohtuullisuus. Näin kävi muun muassa viime keväänä, kun Aviisi käsitteli TLK:ssa vuosia sitten järjestettyjä spurgusitsejä. Jutussa nimettömäksi jäänyt toimittajan kaveri kertoi olevan ”oksettavaa, miten äärimmäisen etuoikeutetut eliittikakarat larppaavat vakavia sosiaalisia ongelmia ja naureskelevat päihdeongelmille”.

Sitsien teema oli harkitsemattomasti valittu ja siitä voinee aiheellisesti esittää kritiikkiä. Mutta oikeuttaako yksittäinen väärä teemavalinta leimaamaan lääkisläiset ylioppilaskunnan lehdessä eliittikakaroiksi, jotka larppaavat sosiaalisia ongelmia? Tuskin. Artikkeli osoittaa sen, että lääkärin mokatessa houkutus asialla mässäilevän tekstin kirjoittamiseen on huomattavasti matalammalla kuin muilla ammattiryhmillä. Mitä kovemmin sanankääntein asiaa keksii ruotia, sen parempi.

Lääkäri on julkinen ammatti, jota saa ja pitää käsitellä julkisuudessa kriittisesti. Meidän on hyväksyttävä se, että valkoisen takin luoma auktoriteettiasema ei enää suojaa kohuilta tai julkiselta keskustelulta, vaan toiminnan niin TLK:ssa kuin yksittäisen lääkärin työssä on oltava päivänvaloa kestävää. Toisaalta myös julkisessa ammatissa toimivilla on oltava oikeus yksityiselämään ja jopa virheiden tekemiseen ilman, että keltainen lehdistö tekee siitä julkisen sirkusnumeron.

Joel Kontiainen
Puheenjohtaja
Tampereen Lääketieteen Kandidaattiseura TLK ry

Kirjoitus on julkaistu Flatuksessa 17.10.2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *