Käsi ylös virheen merkiksi

Tampereen lääkiksen juhlissa ei ole koskaan oikeasti injektoitu alkoholilla opiskelijoiden suoneen. Sen sijaan injektioiksi kutsutun fuksiaistapahtuman juju on vuosia ollut se, että fukseille uskotellaan niin tehtävän.

TLK

Helsingin Sanomat uutisoi tänään, että Tampereen Lääketieteen Kandidaattiseurassa fuksiaiset on tapahtuma, jossa opiskelijoille väitetään injektoitavan alkoholia suoneen. Tietonsa lehti perustaa käsiinsä saamaan TLK:n fuksimateriaaliin.

Alkuun on syytä todeta, että Tampereen lääkiksen juhlissa ei ole koskaan oikeasti injektoitu alkoholilla opiskelijoiden suoneen. Sen sijaan injektioiksi kutsutun fuksiaistapahtuman juju on vuosia ollut se, että fukseille uskotellaan niin tehtävän.

Kyse on ollut perinteisestä opiskelijahuumorista, jossa uusia opiskelijoita kuumotellaan riitillä, jonka kaikki ovat muka suorittaneet. Vanhemmat opiskelijat siis hauskuuttavat itseään sillä, että fuksikurssin ensimmäiset viikot kuluvat arvuutellessa, voiko noin absurdi perinne oikeasti olla totta.

Virhe on tehty siinä, että ei ole huomattu aikojen muuttuneen. On selvää, että ajatus alkoholinhuuruisista injektioista on uudelle fuksille pahimmillaan epämiellyttävä ja pelottava. Ei ole asiallista, että uudet opiskelijat joutuvat jännittämään syksyn opiskelijatapahtumia. Tässä on meillä vanhemmilla opiskelijoilla anteeksipyynnön paikka.

Pidämme jatkossa tarkempaa huolta siitä, että jokaisella on tervetullut olo TLK:n tapahtumiin

HS:n uutisesta ei käy ilmi se, että tätä työtä on itse asiassa TLK:ssa viime vuosina jo tehty. Olemme lisänneet mahdollisuuksia alkoholittomaan osallistumiseen ja huolehtineet paremmin siitä, että tapahtumat ovat syrjimättömiä ja turvallisia. Alkoholi on ollut viime vuodet entistä harvemman tapahtuman keskiössä ja yhä harvempi juhlii humalahakuisesti. Tavoitteena on, että jokaisella on seuran tapahtumissa mahdollisuus elää elämänsä parasta fuksisyksyä riippumatta siitä, millaisista lähtökohdista sen tekee.

Toisaalta meillä on vielä tehtävää sen suhteen, miltä fukseille jaettava materiaali näyttää opintonsa aloittavan silmin. Kuten HS tänään kertoo, fuksipassissa on tänä vuonna yhdeksi kohdaksi laitettu krapulassa ryhmätyöhön osallistuminen. Tässä on tapahtunut selkeä virhe. Opiskelijahuumori ei saa olla sen laatuista, että sen voi tulkita kannustavan vastuuttomaan alkoholinkäyttöön.

Tapahtumien konsepteja muutetaan jatkossa. Injektioissa ei tänä vuonna enää kohuttua injektiorastia ole, mutta tilalle järjestetään jotain vähintään yhtä hyvää. Nähdään siis ensi viikolla syksyn tärkeimmässä tapahtumassa!

Tampereen Lääketieteen Kandidaattiseura TLK ry

TLK:n tapahtumien on tarkoitus olla saavutettavia kaikille. Vapun potilassänkyviesti on yksi seuran poikkitieteellisistä tapahtumista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.