Rumaa otsikointia

“Vielä haastattelun alkumetreillä mietin, että TLK:n opiskelijakulttuurista ei kyllä kummoista juttua saa aikaiseksi.”

Kirjoitin vuosi sitten tällä samalla palstalla siitä, miten Journalisti valvoo sinua, medisiinari (Flatus 3/18)*. Totesin silloin, että lääketieteen opiskelijoiden pitää olla erityisen varuillaan sen suhteen, kestääkö toimintamme ja kulttuurimme ulkopuolisen tarkastelun. 

Kirjoitin silloin, että lääkäriys on julkinen professio, jonka toimintaa tarkastellaan mediassa ja yhteiskunnassa kriittisemmin kuin varmaan minkään muun ammattiryhmän. Ja niin pitää ollakin, sillä lääkäri nauttii yhteiskunnassa erityistä luottamusta ja arvostusta.

Silti valehtelisin, jos väittäisin, että Helsingin Sanomien syyskuussa julkaisema uutinen TLK:n tapahtumien alkoholikeskeisyydestä oli ennakoitavissa. Vielä haastattelun alkumetreillä mietin, että TLK:n opiskelijakulttuurista ei kyllä kummoista juttua saa aikaiseksi.

Olin väärässä.

”’Pirtua suoneen’, ’verinäyte krapulassa’ – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan” nousi lopulta Hesarin viikon kuudenneksi klikatuimmaksi otsikoksi. Paljon rumempaa otsikkoa TLK:n toiminnasta on itse asiassa vaikea keksiä. Ruma se on kahdella tapaa.

Ensinnäkin siksi, että jutun esiin nostamat asiat Injektioista ja fuksipassin tekstit pitivät paikkansa – TLK on omassa tiedotteessaan näiden suhteen virheensä myöntänyt. On selvää, että ketään ei saa edes leikillään kehottaa menemään krapulassa ryhmätyöhön. On selvää, että osa fukseista on kokenut Injektioperinteen ahdistavana. Näihin asioihin ei ole osattu tarttua sillä vakavuudella kuin olisi pitänyt. Teemoista olisi ilman muuta pitänyt käydä laajempaa sisäistä keskustelua.

Toiseksi otsikko on ruma siksi, että se ei kerro koko totuutta. Vaikka haasteita selkeästi vielä on, on TLK:ssa tehty viime vuosina paljon sen eteen, että kaikilla olisi tapahtumissa tervetullut ja turvallinen olo. Alkoholi on nykyisin suhteellisen harvan tapahtuman keskiössä. Myöhemmin HS toki julkaisi jatkojutun, jossa lääketieteen opiskelijoiden todettiin itse asiassa käyttävän alkoholia varsin maltillisesti.

Myös uutisen kohtuullisuudesta voi olla montaa mieltä. Vaikka huomioitaisiin tulevan ammatin erityisasema, on vaikea nähdä syytä sille, että maan suurin sanomalehti grillaa pääsivuillaan yksittäisen ainejärjestön yksittäisiä toimijoita kuin suurempiakin poliittisia vaikuttajia. Varsinkin, kun lääkäriopiskelijoiden alkoholinkäyttöön ei tilastojen valossa näytä liittyvän suurempaa yhteiskunnallista ongelmaa.

Kuten jo viime vuonna kirjoitin, myös lääkärillä (ja lääkäriyhteisöillä) pitäisi olla oikeus mokata ilman, että asiasta joka kerta tehdään julkista sirkusnumeroa.

Mutta jätti pirtukohu jälkeensä myös paljon hyvää. Se osoitti, että kriisin sattuessa TLK:ssa on tahtoa ja kykyä tehtyjen virheiden myöntämiseen ja ongelmien korjaamiseen. Suomessa tuskin on ainejärjestöjä, josta ei riittävästi kärjistämällä saisi raflaavaa otsikkoa aikaiseksi. Sen sijaan harvassa ovat ne ainejärjestöt, jotka yhtä yhtenäisinä pystyvät jatkamaan kohusta eteenpäin.

Joel Kontiainen

puheenjohtaja

Tampereen Lääketieteen Kandidaattiseura TLK ry

Kirjoitus on julkaistu Flatuksessa 4/2019

* Kirjoitus on luettavissa kandit.fi-sivuston Puheenjohtajan palstalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.