Opinnoissa jaksaminen

Lääketieteen opinnot ovat laajat ja ajoittain raskaat verrattuna moniin muihin oppialoihin. Opinnot ovat pitkälti pakollisia, eikä tutkinnon rakenteeseen voi itse juurikaan vaikuttaa. Siksi onkin tärkeää, että medisiinari huolehtii hyvin myös omasta terveydestään, jaksamisestaan sekä hyvinvoinnistaan. Tämä on tärkeä taito oppia myös tulevaa työelämää, potilaita ja kollegoita ajatellen.

Suorittamisen kulttuuri elää vahvasti tunnollisten opiskelijoiden ja lääkärikunnan keskuudessa, eikä omista mielenterveyden ongelmista ole helppoa puhua suoraan. Ongelmiin liittyy tarpeeton määrä häpeää ja salailua, vaikka todellisuudessa tarvitsisimme avointa keskustelua muun muassa masennuksesta, jaksamisesta sekä työn ja vapaa-ajan tasapainottamisesta.

Avoimuuden lisäämiseksi TLK ry:n hyvinvointivastaavat ovat perustaneet opiskelijoille hyvinvoinnin vertaisryhmän, joka tarjoaa mahdollisuuden puhua avoimesti ja luottamuksellisesti opinnoissa jaksamisesta. Medisiinarin on tärkeä oppia tunnistamaan ylikuormittuneisuus ja jatkuvat stressitilat ja niiden hallitseminen. Vaativat opintojen vastapainoksi tarvitaan palautumisen keinoja, jotka voivat vaihdella suuresti yksilöiden välillä. Peruspilareita palautumiseen ovat kuitenkin riittävä uni, liikunta, ravinto sekä mielekkäät harrastukset.

Yliopiston tasolla opiskelijan hyvinvointia tukevat mm. opetuskoordinaattorit ja Tampereen yliopiston opintopsykologi. Kurssikohtaiset opetuskoordinaattorit toimivat lääkisläisen apuna kunkin lukuvuoden ajan ja heidän puoleensa voi kääntyä myös terveyttä ja jaksamista koskevissa asioissa. Yliopiston opintopsykologin tavallisimmat yhteydenoton aiheet ovat stressi, ahdistuneisuus sekä kuormittavat elämäntilanteet. Näissä asioissa kannattaa kääntyä myös YTHS:n puoleen.

Stressinhallintaan ja rentoutumiseen hyviä harjoitteita voit löytää myös esim. Suomen mielenterveysseuran sivuilta.

Ota rohkeasti yhteyttä TLK:n hyvinvointivastaaviin! Mikäli esimerkiksi oma elämäntilanteesi ja jaksaminen tuntuu hankalalta, muttet oikein tiedä kehen olla yhteydessä, voimme yhdessä miettiä tarpeellisia jatkotoimenpiteitä. TLK ottaa myös mielellään vastaan ideoita terveyttä ja jaksamista käsitteleviin tapahtumiin ja tempauksiin! Mikäli tapahtumien järjestäminen kiinnostaa, ota rohkeasti yhteyttä, niin autamme sinua järjestämään haluamasi tapahtuman!

TLK:n hyvinvointivastaavien yhteystiedot: hyvinvointivastaavat@tampereenkandit.fi tai sähköpostilla tietylle vastaavalle sanni.rinne@tuni.fi (Sanni Rinne), venla.m.harju@tuni.fi (Venla Harju) ja jonna.saariniemi@tuni.fi (Jonna Saariniemi)

Voit vaihtoehtoisesti myös täyttää yhteydenottolomakkeen, ja joku hyvinvointivastaavista on sinuun yhteydessä yhden viikon kuluessa.

Apua jaksamiseen, mutta mistä?

MIELI ry on nettisivuillaan todennut, että “Yksi mielenterveyden edistämistyöhön investoitu euro maksaa itsensä viisinkertaisesti”. Apua jaksamiseen kannattaa siis ehdottomasti hakea, ja mieluusti vielä ennen kuin on liian myöhäistä. Yhäkin vallitseva, perin myrkyllinen mielikuva ns. “avun ansaitsemisesta” vaatii kärjistyneen tilanteen, jossa mielenterveys on pysyvästi nyrjähtänyt – näinhän asia ei todellakaan ole. Jos olet pohtinut, olisiko hyvä käydä esimerkiksi juttelemassa asioistasi ulkopuoliselle, kannattaa sitä ehdottomasti kokeilla. Vaikka oma ammatti-identiteettimme rakentuukin vahvasti muiden auttamiselle, on tärkeä ymmärtää, että parhaiten muita voi auttaa, kun omat asiat on kunnossa.
Tähän alle on koottu tahoja, jotka tukevat jaksamista eri tasoilla. Muista, että ongelmien ja sairauksien ennaltaehkäisy on aina helpompaa ja alla olevat tahot auttavat sinua tilanteen hallitsemisessa.


YTHS

YTHS:n tehtävänä on sairaanhoitopalvelujen järjestämisen lisäksi edistää opiskelijoiden terveyttä ja opiskelukykyä. YTHS:n kautta saa kiireetöntä ammattiapua mielenterveyteen liittyviin ongelmiin ja nettisivuilla on myös hyödyllistä luettavaa asiaan liittyen. Voit tarkistaa yhteystiedot ja aukioloajat osoitteesta yths.fi.

Lisäksi YTHS tarjoaa mielenterveystyön ryhmiä, jotka tukevat mielen hyvinvointia. Ryhmiä järjestetään lähi- ja etämuotoisina ja osaan ryhmistä voi ilmoittautua itse. Ryhmissä osallistujat saavat tietoa mielenterveysongelmiin liittyen, oppivat itsehoitotaitoja sekä saavat tukea ja oppivat myös muilta samantyyppisestä ongelmasta kärsiviltä. Valtakunnallisesti tarjolla olevia ryhmiä ovat Depressiokoulu, Jännittäjäryhmä ja StressLess-valmennus, mutta tällä hetkellä pilotoidaan myös tunnesäätelyn, ahdistuksen hallinnan sekä ADHD:n ryhmiä.

 

Tampereen sosiaali- ja kriisipäivystys

Vakavissa ja äkillisissä elämän tapahtumissa, kuten vakavassa onnettomuudessa, apua kriisityöhön saa ympäri vuorokauden palvelevasta Tampereen sosiaali- ja kriisipäivystyksen puhelinnumerosta 0500 625 990.

 

Osviitta

Kriisikeskus Osviitta tarjoaa matalan kynnyksen keskusteluapua maksuttomasti ja tarvittaessa kriisikeskuksesta ohjataan muiden palveluiden pariin. Osviittaa ylläpitää Pirkanmaan mielenterveys ry ja se palvelee osoitteessa Sorinkatu 4 C, 2. kerros. Varaa aika etukäteen soittamalla numeroon 0400 734 793.

 

Mielenterveystalo

Yliopistosairaanhoitopiirien tuottama Mielenterveystalo tarjoaa tietoa, tukea ja hoitoa psyykkiseen hyvinvointiin liittyen. Sivuilla voi mm. lukea mielenterveyteen liittyvistä asioista, arvioida ongelmansa vakavuutta ja saada sen pohjalta ehdotuksia sopivista palvelupaikoista ja käyttää oma-apuohjelmia. Mielenterveystalon kautta pääsee myös lääkärin lähetteellä nettiterapioihin, jonka pääsee aloittamaan yleensä n. viikossa lähetteen saamisesta ja vieläpä ilmaiseksi.

 

Mieli ry

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n tavoitteena on vahvistaa mielenterveyttä ja ehkäistä mielenterveysongelmia. Mieli ry:llä on oma kriisipuhelin, joka tarjoaa keskusteluapua elämän kriiseissä. Puhelimeen voi ottaa yhteyttä anonyymisti ja luottamuksellisesti. Kriisipuhelin palvelee numerossa 09 2525 0111 vuorokauden ympäri. Lisäksi muuta kriisiapua yhdistys tarjoaa Tukinetin avulla.

 

Sekasin-chat

Sekasin247.fi on valtakunnallinen anonyymi keskustelualusta, jossa päivystävät järjestöjen ammattilaiset ja koulutetut vapaaehtoiset. Chatissa voi keskustella mistä tahansa mieltä painavasta pienemmästä tai suuremmasta asiasta. Chat on auki arkisin klo 9–24 ja viikonloppuisin 15–24. 

 

Nyyti ry

Nyyti ry on opiskelijoiden mielenterveyden ja opiskelukyvyn edistämiseen keskittyvä järjestö. Järjestö tarjoaa monia erilaisia hyvinvointia ja mielenterveyttä käsitteleviä sisältöjä Spotifyssa, Soundcloudissa ja Youtubessa. Interaktiivisempaa sisältöä tarjoavat chatit, joiden aiheet ja aikataulut löydät täältä.


Oiva

Tietoisuustaitoja ja henkistä hyvinvointia edistäviä harjoitusohjelmia arjen kiireisiin. Oivamielen voit ladata käyttöösi myös mobiilisovelluksena ja sieltä löytyy mm. seuraavat harjoituskokonaisuudet: stressaa, ahdistaa, masentaa ja en saa unta.

Tampereen yliopiston palvelut

Yhteiset ohjauspalvelut koottu tänne.


Navigaattori

Matalan kynnyksen palvelu kaikkien opiskelijoiden hyvinvoinnin ja ohjaustarpeen tueksi. Voit tulla kysymään Navigaattorista ilman ajanvarausta neuvoa ja tietoa koskien opintojasi tai hyvinvointiasi. Navigaattorista osataan myös ohjata sinut sopivimman avun pariin.

 

Opinto-ohjaaja: opiskelijanohjaus.tau@tuni.fi

Opinto-ohjaaja tukee etenkin elämäntilanteeseen ja tulevaisuuden valintojen jäsentämiseen liittyvissä asioissa. Lisäksi opinto-ohjaajan puoleen voi kääntyä, jos et ole aivan varma, mihin tahoon sinun pitäisi olla yhteydessä. 

 

Opintopsykologi: opintopsykologit.tau@tuni.fi

Opintopsykologin vastaanotolle voi hakeutua opiskeluun liittyvissä asioissa, joissa esimerkiksi omat resurssit, opiskelutaidot tai opintoihin liittyvä stressi pohdituttaa. Opintopsykologeilta saa lyhytkestoista ohjausta (normaalisti 1–5 käyntiä) ja ohjaus sisältää myös välitehtäviä. 

 

Korkeakoulupastorit

Yliopistossa toimii Tampereen seurakunnan puolesta yliopistopastoreita. He tarjoavat keskustelu- ja kriisiapua jokaisen vakaumusta kunnioittaen. Yhteyden heihin saat Tampereen seurakuntayhtymän nettisivuilta, josta saat yliopistopapin yhteystiedot. 

 

Yhdyshenkilöt:

Päihdeyhdyshenkilö yliopistolla:

  • Heihin voi olla yhteydessä, mikäli opiskelijan päihdekäyttö on huolta herättävää ja halutaan ottaa opiskelijan päihteiden käyttö puheeksi opiskelijan kanssa. Yhteyden ja lisätietoa saa paihdeyhdyshenkilo.tau@tuni.fi,  040 190 1476

 Häirintäyhdyshenkilö yliopistolla:

  • Heihin voi olla yhteydessä, mikäli kohtaat epäasiallista kohtelua tai häirintää, josta haluat keskustella luottamuksellisesti. Voit ottaa häirintäyhdyshenkilöihin yhteyttä sähköpostitse hairintailmoitukset.tau@tuni.fi.

 

Opiskelijan kompassi

Sivustolla tarjotaan näkökulmia, keinoja sekä konkreettisia työkaluja stressin, jännittämisen, ahdistuksen ja mielialaongelmien ehkäisemiseen ja lievittämiseen.

TREY

TREYn häirintäyhdyshenkilöt: hairinta@trey.fi

TREYn häirintäyhdyshenkilöt neuvovat ja tukevat häirintää, ahdistelua, kiusaamista, syrjintää tai muuta epätasa-arvoista kohtelua kohdanneita opiskelijoita. Heihin voi olla yhteydessä silloinkin, kun on epävarma tilanteestaan tai haluaisi vain keskustella mahdollisista tavoista puuttua häirintään. Tarvittaessa he ohjaavat lisäavun piiriin.


TREYlla on myös anonyymi yhteydenottolomake, johon voi ilmoittaa häirintäyhdyshenkilöille kohtaamastasi epäasiallisesta kohtelusta tai häirinnästä tapahtumassa.

Lääkiksen ja TLK:n auttavat tahot

Opetuskoordinaattorit ja koulutusjohtaja

Opetuskoordinaattoreihin ja koulutusjohtajaan kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä, kun jaksaminen ei enää riitä tavanomaisen opetussuunnitelman mukaiseen koulunkäyntiin. He puntaroivat opiskelijan itsensä kanssa esimerkiksi mahdollisia korvaavia/mukailtuja suoritustapoja sekä opintojen yleistä edistymistä. Helpoiten yhteyden heihin saa sähköpostilla: etunimi.sukunimi@tuni.fi.

 

TLK:n hyvinvoinnin vertaisryhmä

Vertaistukiryhmä tarjoaa nimensä mukaisesti vertaistukea ja keskustelu mahdollisuuksia kandiseuralaisten kesken. Ryhmä kokoontuu n. kolmen viikon välein. Mukaan ryhmään pääse lomakkeen kautta, joka lähetetään vuosittain sähköpostiin. Voit tarvittaessa pyytää linkkiä hyvinvointivastaavilta. 

 

TLK:n hyvinvointivastaavat

TLK:n hyvinvointivastaavia voi lähestyä missä tahansa hyvinvointiin liittyvässä asiassa, mistä haluaa puhua. Hyvinvointivastaavat ohjaavat oikean tahon äärelle asiasta riippumatta. Meitä hyvinvointivastaavia voi lähestyä yhteisesti hyvinvointivastaavat@tampereenkandit.fi tai henkilökohtaisesti sanni.rinne@tuni.fi, venla.m.harju@tuni.fi ja jonna.saariniemi@tuni.fi

Voit vaihtoehtoisesti myös täyttää yhteydenottolomakkeen, ja joku hyvinvointivastaavista on sinuun yhteydessä yhden viikon kuluessa.

Muut hyvinvointia tukevat osapuolet

Yliopisto on koonnut hyvinvoinnin tueksi sisältöä tänne.


Get Stuff Done -opiskelusessiot ja opiskelutaitopajat

Nämä auttavat itsenäisissä opiskeluissa ja aikaansaamisessa. Pajoissa hyödynnetään pomodoro-opiskelutekniikkaa. Ajat löydät tästä


SPR:n ystävätoiminta

Ilmoittautumislomakkeen avulla voit löytää säännöllisen keskustelukaverin. Keskustelut käydään pääsääntöisesti verkon välityksellä. Lisätietoja saa sähköpostitse: ystavavalitys@sprtampere.fi.


Omat ystävät ja perhe

Ystävät ja perhe muodostavat sosiaalisen tukiverkoston ympärillemme ja esimerkiksi opiskelukavereiden tuoma vertaistuki on tärkeää jaksamisen kannalta. On kuitenkin tärkeää myös osata tunnistaa, milloin on tarvetta ulkopuoliselle avulle. Jos huomaat läheisessäsi merkkejä jaksamisen heikkenemisestä, rohkaise häntä hakeutumaan avun piiriin esimerkiksi kääntymällä tässä listauksessa esitettyjen tahojen puoleen.