Tutkimusseminaarit, väitöstilaisuudet ja oman tutkimuksen esittäminen

Arvolla järjestetään kahta seminaarisarjaa: MET-seminaari ja Colloquium (suomeksi kollokvio). Lisäksi perjantaisin on usein väitöstilaisuuksia, jotka ovat yleisölle täysin avoimia. MET-seminaarissa ja väitöstilaisuuksissa käymisestä voi saada 2 op arvoisen suorituksen ”Tieteellinen seminaarisarja”, jonka voi sisällyttää vapaavalintaisiin LL-opintohin tai tohtoriopintoihin. Myös Colloquiumista voi saada opintopisteitä tohtoriopintoihin. Lisäksi loka-marraskuussa järjestetään BioMediTech-instituutin Research Day ja maaliskuussa Tampereen lääkäripäivät, jossa on mahdollisuus esitellä omaa tutkimusprojektiaan (esimerkiksi syvärit) posterin muodossa. Näistä kaikista tarkemmin alla.

MET-seminaari

Seminaarisarja, joka pidetään yleensä isoissa auditorioissa ja joka pyörii vuoden ympäri. Puhujat ovat muista yliopistoista, yleensä ansiokkaista yliopistoista ulkomailta ja Suomesta. Seminaarin kieli on englanti ja yksi seminaari kestää tunnin. Seminaarisarjassa on sekä erittäin lähellä kliinistä lääketiedettä liippaavia aiheita että solu- ja molekyylitason esityksiä. Kannattaa valikoida, mitä esityksiä menee kuuntelemaan oman kiinnostuksen mukaan. Mihin tahansa esitykseen pääsee solukurssin käyneenä hyvin mukaan, sillä puhujat yleensä pohjustavat aiheensa hyvin. Seminaarissa on tarjolla kahvia ja leipomuksia.

Väitöstilaisuudet

Väitöstilaisuus on tohtorintutkintoon vaadittavan väitöskirjaurakan huipentuma, jossa väittelijä, eli tohtoriehdokas, puolustaa oman tutkimuksensa tuloksia vastaväittäjän kritiikkiä vastaan. Väitöstilaisuudet ovat yleisölle avoimia ja niitä on yleensä perjantaisin klo 12. Kieli voi olla suomi tai englanti. Tilaisuudessa ei ole pukukoodia yleisölle, mutta kannattaa mennä arkivaatteissa istumaan taka-alalle, kun väittelijän sukulaiset ja tuttavat, jotka ovat pukeutuneet juhlallisesti, istuvat yleensä edessä. Väitöstilaisuudet kestävät noin 2-3 h, mutta jos istuu takana niin sieltä voi tarvittaessa livahtaa pois kesken tilaisuuden. Kannattaa tutustua väitöstilaisuuden kulkuun vaikkapa Wikipediasta tai Helsingin yliopiston sivuilta, jos ei ole aikaisemmin ollut väitöstilaisuudessa.

Tärkeimmät säännöt kuitenkin ovat:

  1. Nouse seisomaan, kun väittelijä saapuu ja lähtee
  2. Jos kysyt väittelijältä kysymyksen, hänen on kutsuttava sinut väitöskaronkkaan (iltajuhla), mutta sinun kuuluu kieltäytyä kohteliaasti.


Väitöstilaisuuteen saapuessa tarjolla on väitöskirjoja, jonka saa omakseen. Yleensä kirjoja on painettu ylimäärin, mutta jos näyttää siltä, että ne loppuvat kesken niin kannattaa käyttää tilannetajua ja antaa väittelijän sukulaisten ja tuttavien ottaa ne ensin.

Väitöstilaisuuden jälkeen on kakkukahvit, joihin kaikki väitöstä seuranneet ovat tervetulleita. Ennen kahvin ottamista väittelijää onnitellaan. Sukulaiset ja tuttavat menevät ensin.

Kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa ainakin yksi väitöstilaisuus opintojen aikana!

Väitöstilaisuuksien aikataulut löytyvät Arvon ilmoitustauluilta, joissa on esillä myös tulevien väitösten väitöskirjojen fyysiset kopiot ja netissä (nettisivua ei tällä hetkellä ole organisaatiomuutoksen takia).

Colloquium

Seminaarisarja, joka pidetään joka toinen tiistai klo 14. Tässä seminaarisarjassa Kaupin kampuksella työskentelevät tutkijat, pääasiassa väitöskirjatekijät, esittelevät omia projektejaan ja tutkimustuloksiaan. Seminaarisarjan kieli on englanti ja se on kaikille avoin. Tarjolla on kahvia ja leipomuksia!

Colloquiumista on myös mahdollista saada opintopisteitä jatko-opintoja (tohtorin tutkinto) varten: 1 op, jos läsnäoloprosentti on vähintään 75 % yhden lukuvuoden aikana ja jos pitää itse esityksen niin saa 1 op lisää. Lisätietoa saa tutkijakoulun koordinaattorilta Henna Mattilalta henna.mattila(at)uta.fi.

Tieteellinen seminaarisarja 2 op

Kurssin voi suorittaa osallistumalla MET-seminaarikertoihin (ks. yllä) ja väitöstilaisuuksiin. Pitää käydä yhteensä 10:ssä tilaisuudessa ja YHDESTÄ kerrasta pitää kirjoittaa essee esityksen aiheesta (EI siis 10 esseetä!). Esseen pituus on noin kolme sivua A4 1-rivivälillä. Esimerkiksi väitöstilaisuuden aiheesta on helppo kirjoittaa, kun saa väitöskirjankin mukaansa! Seminaarisarjassa kulkee osallistujalista, mutta väitöstilaisuuksiin osallistumista ei valvota erikseen ja luotetaan opiskelijan ilmoitukseen. Kurssin voi sisällyttää LL-tutkinnon vapaavalintaisiin opintoihin tai jatko-opintoihin. Kurssisuorituksia koordinoi Henna Mattila (henna.mattila(at)uta.fi), jolta saa myös lisätietoa.

Kurssi Opinto-oppaassa

Research Day

BioMediTech & MET Research Day on päivän kestävä tieteellinen seminaari, jossa on aiheita lääketieeteen, biolääketieteen ja bio/lääketieteellisen tekniikan saralta. BioMediTech eli Institute of Biosciences and Medical Technology on MED-tiedekunnan ja Tampereen teknillisen yliopiston yhteinen instituutti, jonka tavoitteena on tuottaa uutta tutkimustietoa ja kliinisiä sovelluksia yhdistämällä biologian ja tekniikan osaaminen moderniin lääketieteeseen.

Seminaari koostuu luennoista, instituutin tutkijoiden esityksistä, sekä posterisessiosta. Seminaarin kieli on englanti. Tapahtuma kerää noin 300 edellä mainittujen alojen tutkijaa Tampereelta. Research Day järjestetään kerran vuodessa loka-marraskuussa vuorotellen Arvolla tai Hervannassa.

Research Day:hin ovat tervetulleita kaikki lääketieteen opiskelijat, jotka esittävät paikalla posterin tai ovat rekisteröineet väitöskirjansa. Ota rohkeasti yhteyttä ohjaajasi ja kysy, voisitko esitellä tutkimusprojektiasi. Yleensä ohjaaja maksaa posterin valmistuskulut ja voit käyttää samaa posteria vaikkapa lääkäripäivillä.

Research Day:hin kannattaa osallistua koska:

  1. Pääset kuulemaan, mitä monitieteellistä ja lääketieteen kannalta relevanttia tutkimusta tehdään meidän kampuksella ja Hervannassa.
  2. Pääset esittelemään omaa tutkimustasi.
  3. Pääset harjoittelemaan oman posterin esittelemistä helpossa ympäristössä – parempi aloittaa tästä kuin kansainvälisistä kokouksista.
  4. Saat tilaisuuden verkostoitua muiden tutkijoiden ja henkilökunnan kanssa.
  5. Saat posterin esittämisestä 0.5 opintopistettä. Valitettavasti rekisteriin ei voi viedä puolikkaita pisteitä, mutta kun osallistuu tapahtumaan kaksi kertaa, saa heti yhden pisteen (lisätietoa Henna Mattilalta, henna.mattila(at)uta.fi).

Tampereen lääkäripäivien posterisessio

Tampereen lääkäripäivillä (maaliskuussa) järjestetään perinteisesti joka vuosi posterisessio, johon kutsutaan tutkijoita ja tutkijaryhmiä esittelemään tekeillä olevia ja hiljakkoin valmistuneita tutkimuksiaan. Myös kandien posterit syventävistä tutkimuksista ovat tervetulleita. Ota rohkeasti yhteyttä ohjaajasi ja kysy, voisitko esitellä tutkimusprojektiasi. Yleensä ohjaaja maksaa posterin valmistuskulut. Pääset harjoittelemaan oman posterin esittelemistä helpossa ympäristössä – parempi aloittaa tästä kuin kansainvälisistä kokouksista.

Posterisessioon voi osallistua lähettämällä järjestäjille abstrakti (tiivistelmä) omasta tutkimuksesta. Tästä tulee yleensä kutsu ja ohjeet sähköpostitse alkutalvesta ja abstraktin palautuksen takaraja on noin kuukautta ennen lääkäripäiviä.

Parhaat posterit palkitaan ja palkintoihin on varattuna yleensä noin 5000 €, jolla yksi tai useampi yleistä kiinnostusta herättävä ja hyvin esitetty posteri palkitaan. Osa summasta on varattu parhaalle kandin tekemälle posterille.

Posterin luona on yleensä pitänyt olla läsnä noin tunnin verran kahtena päivänä. Poissaoloihin opetuksesta sovelletaan samoja käytäntöjä kuin muihin konferensseista johtuviin poissaoloihin. Posterin esittelijät voivat osallistua muuhun lääkäripäivien ohjelmaan vain, jos maksavat lääkäripäivien osallistumismaksun.