Syventävät opinnot koostuvat 40 opintopisteen integroiduista syventävistä opinnoista ja 20 opintopisteen laajuisesta opinnäytetyöstä. Integroidut syventävät opinnot sisältyvät II–IV vuosikurssien opintojaksoihin, IV–VI:n vuoden kliinisiin opintoihin sekä opinnot päättävään Valmistuminen-jaksoon. Integroitujen opintojen suorittamista ei siis tarvitse opiskelijan erikseen suunnitella. Kun puhutaan syväreistä, viitataankin yleensä 20 opintopisteen laajuiseen opinnäytetyöhön.
Tutkimus voidaan jakaa kahteen osaan: prekliiniseen ja kliiniseen.
Syväritutkimuksen tekemisestä on mahdollista saada palkkaa, mutta yleensä kouluvuoden aikana tehdyt työt rinnastetaan opiskeluun, jolloin oletetaan, että opiskelija tekee syvärit opintotuen voimin. Palkasta kannattaa aina rohkeasti kysyä ja neuvotella ohjaajan kanssa. On myös mahdollista hakea apurahoja erilaisilta säätiöiltä, kysy ohjaajaltasi neuvoja. Lisäksi kesän aikana tehdystä syväritutkimuksesta voi nostaa opintotukea 20 opintopisteen edestä. Kelalle riittää, että ilmoittaa tekevänsä syventäviä opintoja, joista varsinainen tutkielma saattaa valmistua vasta vuosiakin myöhemmin. Jos et saa kesän aikana syväreitä valmiiksi ja opintopisteitä rekisteriin, voi Kelasta tulla selvityspyyntö opintojen edistymisestä. Tällöin (ohjaajan allekirjoittama) selvitys tehdystä keskeneräisistä syventävistä opinnoista riittää ja arvio tehdystä työmäärästä opintopisteinä.
Syvärit voivat toimia ponnahduslautana moneen asiaan – erikoisalan löytämiseen, väitöskirjan aloittamiseen, tutkijaelämään tutustumiseen. Syväreihin kuitenkin kannattaa enemmänkin suhtautua jonkin alan kokeilumahdollisuutena. Syvärit eivät määritä sitä, mille erikoisalalle sinun tulisi suuntautua. Syväreiden jälkeen on mahdollista tehdä muun alan tutkimusta ja alan vaihtaminen on yleistä. Toisaalta syväreiden jälkeen on myös usein mahdollisuus jatkaa väitöskirjan tekoa, jos projekti lähtee hyvin alkuun ja ala on mieluinen.
Jos tutkimuksesta on suunnitteilla artikkeli tai artikkelia ei jostain syystä vielä haluta lähettää lehteen, opinnäytetyö tulee kirjoittaa 2. vaihtoehdon mukaiseen raporttimuotoon.
Opinnäytetyölle ei ole asetettu sivumäärärajoja, koska erilaiset kokeelliset tai kliiniset tutkimukset vaativat erilaista työmäärää ja erilaiset aiheet erilaista käsittelytapaa. Raporttimuotoinen opinnäytetyö on tavallisesti 20–40 sivun mittainen. Laaja, systemaattinen, review-tyyppinen kirjallisuuskatsaus on sen sijaan yleensä hieman pidempi.
© 2025 TLK ry. | Tietosuojakäytäntö | Rekisteriseloste | Tilarekisteriseloste